Barack Obama – hyvän johtajan esikuva

Barack Obaman muistelmakirja ”Luvattu maa” ensimmäisestä presidenttikaudesta on 879 sivuinen mammutti, joka kuitenkin imaisi vastustamattomasti mukaansa sekä antoi toivoa asiallisesta johtajuudesta ja paremmasta maailmasta. Varsinkin sen jälkeen kun olemme joutuneet seuraamaan Donald Trumpin käsittämätöntä presidenttikautta.

Barack Obama syntyi Havaijilla vuonna 1961 kenialaisen isän ja amerikkalaisen äidin lyhyestä liitosta. Hän asui lapsuutensa vaatimattomissa olosuhteissa Havaijilla äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Hän opiskeli ensin kaksi vuotta Kaliforniassa, mistä hän siirtyi Columbian yliopistoon opiskelemaan valtio-oppia erityisalanaan kansainväliset suhteet ja valmistui 1983, jonka jälkeen hän työskenteli Chicagossa paikalliselle kansalaisjärjestölle. Myöhemmin Obama jatkoi opiskelua Harvardin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja valmistui oikeustieteen maisteriksi vuonna 1991.

Harvardin jälkeen Obama palasi Chicagoon, missä hän oli töissä lakiasiantoimistossa ja opetti yliopistossa. Hän meni naimisiin Michelle Robinsonin kanssa 1992 ja heillä on kaksi tytärtä; Malin (s.1998) ja Sasha (s.2001). Vuonna 1995 Obamalle avautui mahdollisuus lähteä politiikkaan ja hänet valittiin Illinoisin osavaltion osavaltiosenaattoriksi. Tästä alkoi hänen menestyksekäs poliittinen uransa. Hänet valittiin 43 vuotiaana liittovaltion senaattoriksi ja ensimmäiseksi mustaihoiseksi presidentiksi kun hän oli 47 vuotias. Yhdysvaltojen presidenttinä hän toimi 2009 – 2017.

Obama johtajana

Obama on visionäärinen johtaja ja hän kuvaa kirjassaan hyvin, miten hän itse innostui politiikasta ja sai myös muut innostumaan ja uskomaan muutoksen mahdollisuuteen. Hän pystyi yhdistämään hyvin eritaustaiset ihmiset yhteisen amerikkalaisen unelman alle. Amerikkalaiset tarvitsivat ihanteita ja toivoa, jota Obama välitti heille Yes We Can sanomallaan. Hyvä johtaja tuo aina toivoa.

Obama on loistava puhuja, jolla on kyky tarinoiden avulla saada viestinsä perille ja ihmiset innostumaan. Hänessä oli karismaa, joka syntyy siitä, että itse uskoo omiin visioihinsa ja arvoihinsa ja toimii niiden mukaan. Tämä luo nostetta johtajan uralle, joka voi viedä jopa mustan miehen Yhdysvaltojen presidentiksi. Hyvä johtaja on aina aito.

Hän on myös hyvä kirjoittaja, mikä on johtajille harvinaisempi ominaisuus. Tässä taustalla on kyky reflektoida syvällisesti tilanteita, erilaisia näkökulmia ja myös omaa käyttäytymistään. Johtajana kehittymiselle tällainen reflektoinnin kyky on äärimmäisen tärkeää. Siihen liittyy myös riittävä itsekriittisyys sekä hyvä itsetunto.

Hän oli nöyrä ja määrätietoinen johtaja. Toisaalta hän uskoi, että sattuma ja onni vaikuttavat onnistumiseen enemmän kuin tohdimme myöntääkään. Toisaalta hänellä oli selkeä agenda, mitä hän määrätietoisesti pyrki toteuttamaan. Vaikka hän oli idealisti hän oppii myös nopeasti poliittisen pelin kovat säännöt. Hän on sekä idealisti että realisti. Hyvä johtajuus on yhdistelmä nöyryyttä ja määrätietoisuutta.

Hän oli hyvä itsensä johtaja ja eli tasapainossa itsensä ja perheensä kanssa. Hänellä tuntui olevan runsaasti niin tunne- kuin sosiaalistakin älykkyyttä. Perhe oli hänelle äärimmäisen tärkeä ja piti hänet kiinni arjessa. Hän aloitti päivänsä yhdessä vaimonsa ja personal trainerin kanssa kuntosalilla Valkoisessa talossa neljänä aamuna viikossa. Johtajan pitkäaikainen tehokkuus syntyy kokonaiskuntoisuudesta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.

Hän on oikeudenmukainen ja kantoi aina itse vastuun. Hän oli ylpeä rakennettuaan sekä kampanjansa aikana että Valkoisessa talossa kulttuurin, jossa ei lähdetty hakemaan syntipukkeja, kun asiat menivät pieleen. Hän piti kaikkia virheitä omina virheininään. Hyvä johtaja ei ikinä lähde syyttelemään epäonnistumista muita ja virheet nähdään oppimisen mahdollisuuksina.

Hyvä johtaja on aina myötätuntoinen johtaja. Hänellä on kyky empatiaan ja hän osaa asettua toisten asemaan. Hänellä on kyky kuunnella muita ja hän yrittää ymmärtää erilaisia näkökulmia, vaikka ei olisikaan itse samaa mieltä. Obamassa myötätuntoisuus oli luontaista ja hänelle tutui olevan helppoa ymmärtää myös vastustajan näkemyksiä.

Obama oli selvästi uudistaja, mutta hän itse kuitenkin pohtii, oliko hän liian varovainen uudistaja. Hän määritteli poliittisen luonteensa perusvireen seuraavasti: ”Olin uudistaja, konservatiivi temperamentiltani mutten visioltani. Muut saavat arvioida, osoitinko viisautta vai heikkoutta.” Hyvä johtaja on realistinen uudistaja.

Hän oli hyvä tiimin johtaja; hän osasi hienosti koota erilaisia asiantuntijatiimejä erilaisella koostumuksella ja johtaa niitä valtuuttamalla. Tällöin asiat tuli käsiteltyä monipuolisesti ja eri näkökulmat huomioiden. Johtaminen on aina kollektiivista vuorovaikutusta.

Obamalla oli yksi johtajan tärkeimpiä kykyjä eli kyky pysyä tyynenä kriisin keskellä. Itse hän analysoi, että kyse on vain temperamentista tai varttumisesta Havaijilla, koska ihmisen on vaikea stressaantua, kun aurinko paistaa, lämpöä on 25 astetta ja lähin hiekkaranta on viiden minuutin päässä. Kyse voi olla myös tietystä ulkopuolisuuden kokemuksesta ja siitä syntyneestä kyvystä ottaa etäisyyttä ja nähdä asiat laajemmassa perspektiivissä. Hyvällä johtajalla on kyky ottaa helikopteriperspektiivi.

Obaman muistelmakirja on hyvin kirjoitettu innostava tarina, jossa pääsemme katsomaan maailmaa Yhdysvaltojen presidentin silmin. Siinä yhdistyy hienosti henkilökohtaiset pienet arjen yksityiskohdat ja isot poliittiset kriisit. Vaikka isot tapahtumat ovat tutuja, on kiehtovaa päästä seuraamaan, miten Obama presidenttinä näkee, kokee, tuntee, tulkitsee ja toimii. Kirja piirtää hyvän kuvan Obamasta sekä ihmisenä että johtajana. Mielestäni häntä voi monesta näkökulmasta pitää hyvän johtajan esikuvana.

  • Mielenkiintoisen ”vahvistuksen” Obamasta ihmisenä ja johtajana sai kun luki Michelle Obaman kirjan ”Minun tarinani”.
     
  • Barack Obama on kuvannut omaa nuoruuttaan ja taustaansa vuonna 1995 julkaistussa “Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance” ja poliittisia näkemyksiään vuonna 2006 julkaistussa “The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream”. Niissä hän jo osoitti osaavansa kirjoittaa innostavasti aiheesta kuin aiheesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: