Oy Minä Ab kesäkuntoon!

Älykästä itsensä johtamista voidaan kuvata yksinkertaisella mallilla, mikä on osoittanut toimivuutensa useiden tuhansien ihmisten valmentamisessa niin Suomessa kuin maailmallakin. Voimme lyhyesti avata itsensä johtamista ajattelemalla, että jokainen on oman ”yrityksensä”, Oy Minä Ab:n, toimitusjohtaja. Tätä kokonaisuutta meidän on syytä osata johtaa hyvin.

Yrityksessämme on kehon, mielen, tunteiden, arvojen ja työn osasto, jotka hoitavat vastaavasti fyysisiä, psyykkisiä, sosiaalisia, henkisiä ja ammatillisia toimintoja. Lisäksi meillä on uudistumiseen keskittynyt kehitysosasto. Henkilökohtainen visio ja tavoitteet antavat suuntaa elämällemme. Toimitusjohtajana toimii tietoisuutemme, joka koordinoi toimintoja eri osastoilla ja osastojen välillä.

Onko kehosi rantakunnossa?

Keho on kaiken hyvinvoinnin lähtökohta, ilman hyvin toimivaa kehoa sinua ei olisi olemassa. Kehon merkittävyyttä emme aina tiedosta, kun kaikki toimii hyvin, mutta tilanne on toinen, kun sairastumme. Kehotietoisuuden kehittäminen on äärimmäisen tärkeää. Keho on meille kaikille varmaankin tutuin osasto, mutta vaikka tiedämme, miten meidän tulisi pitää huolta kehostamme, emme kuitenkaan usein toimi niin. Tietäminen ei ole vielä tekemistä, joten muista liikkua ja elää terveellisesti myös kesällä.

Onko mielesi kaoottinen?

Myös mielen hallinta vaatii harjoitusta. Samalla tavoin kuin meidän pitäisi harrastaa liikuntaa kolme kertaa viikossa, meidän tulisi ”mietiskellä” kolme kertaa viikossa. Tällä tavoin voimme ottaa monesti niin kaoottisen mielen paremmin hallintaamme. Mielen hallinta tarkoittaa, että on löytänyt mielenrauhan eli pystyy hallitsemaan ajatuksiaan, mielikuviaan ja myös tunteitaan. Kun hallitsemme paremmin mieltämme, pystymme olemaan läsnä tässä hetkessä, eivätkä ajatuksemme poukkoile hallitsemattomasti menneessä ja tulevassa. Tällöin osaamme pysähtyä nauttimaan kesästä ja läheisistä ihmisistä.

Mikä on tilanne tunneosastolla?

Tunneosaston tulisi varmistaa, että olemme tietoisia omista tunteistamme ja ymmärrämme myös läheisten ihmisten tunteita sekä pystymme näin rakentamaan hyviä vuorovaikutussuhteita. Tunneosastolla näyttää olevan huomattavasti merkittävämpi rooli kuin aina tiedostammekaan. Tunneälykkyys voidaan määritellä kyvyksi tulla toimeen itsensä ja muiden kanssa hallitsemalla paremmin omia tunteitaan. Se on kykyä tunnistaa ja tulkita omia ja muiden tunteita sekä käyttää tätä tietoa hyväksi omassa ajattelussaan ja toiminnassaan sekä vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tunnetreeneissä pyritään vapautumaan negatiivisista tunteista ja vahvistamaan positiivisia tunteita.

Mikä on henkinen kuntosi?

Arvot -osastolla hoidetaan henkisiä toimintoja. Henkiset toiminnot liittyvät sinun kokemaasi merkitykseen ja tarkoitukseen. Henkinen kunto tarkoittaa sitä, että olet tietoinen omista arvoistasi ja sovellat niitä käytäntöön ja olet sopusoinnussa niiden kanssa. Kun olet tasapainossa itsesi ja ympäristösi kanssa, koet elämääsi liittyvän syvemmän merkityksen ja tarkoituksen. Kesä voi ollla hyvää aikaa pysähtyä ja pohtia omia arvojaan!

Osaatko ottaa etäisyyttä työhösi?

Ammatillinen kunto tarkoittaa, että meillä on selkeät työtehtävät ja tavoitteet, riittävä osaaminen, saamme palautetta suorituksistamme sekä kehitymme jatkuvasti. Ammatillinen kunto tarkoittaa myös työroolin ja muiden roolien tasapainoa. Kesällä on tärkeää ladata akkuja ja ottaa etäisyyttä työhön, jotta syksyllä jaksaa taas painaa täysillä.

Ketkä kuuluvat yrityksesi hallitukseen?

Tässä mallissa toimitusjohtajana toimii tietoisuus, joka johtaa eri osastoja. Tietoisuus on sisäinen tarkkailijajoka ohjaa kokonaisuutta. Jotta voit johtaa itseäsi hyvin, sinun täytyy oppia ottamaan etäisyyttä ja katsomaan itseäsi helikopteriperspektiivistä.  Silloin näet myös sen, että emme toimi yksin vaan olemme aina osa jotain yhteisöä. Todellisessa yrityksessäkään toimitusjohtaja ei toimi yksin eikä vain omien toiveittensa pohjalta vaan hän raportoi hallitukselle. Oletko miettinyt, ketkä kuuluvat sinun Oy Minä Ab:n hallitukseen?

Mitkä ovat tärkeimmät unelmasi?

Itsensä johtamisen lähtökohdan muodostavat omat tavoitteet, visiot ja unelmat. Itsensä johtamisessa oman toiminta-ajatuksen ja elämän vision kirkastaminen on tärkeää. Kun suunta on selvillä, on helpompi päästä perille. On tärkeää, että meillä on unelmia ja haaveita. Ne antavat elämälle tarkoituksen ja merkityksen. Toisaalta on muistettava elää tässä hetkessä eikä vain tulevaisuuden unelmissa. Läsnä olevan tietoisuuden kehittäminen on yksi itsensä johtamisen päämäärä.

Älykäs itsensä johtaminen ei siis ole narsistista oman egon rakentamista vaan syvällistä itseensä tutustumista ajatuksena, että meidän on löydettävä itsemme, jotta osaamme kohdata toisen. Kesä on tähän loistavaa aikaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: