Älykästä vai älytöntä johtamista?

Johtaminen on entistä haasteellisempaa nopeasti muuttuvassa työyhteisössä. Enää ei riitä pelkästään kolmen K:n johtaminen (Käske, Kontrolloi ja Korjaa), vaan tarvitaan kolmen I:n johtamista (Innostu , Innosta ja Innovoi) Ja kun teemme tämän yhdessä koko tiimin kanssa, saamme ihmiset voimaan hyvin ja  organisaatiot kukoistamaan. Tässä tarvitaan älykästä johtamista!

Älykäs johtaminen ei ole uusi johtamisen ismi, vaan se on johtamisen käytännöllinen viitekehys ja työkalupakki, jota on kehitetty, testattu ja täydennetty jatkuvasti viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana. Se pitää sisällään johtamisen kokonaisvaltaisen viitekehyksen, lukuisia prosesseja ja malleja, konkreettisia työkaluja, mittareita ja kyselyjä sekä johtamisen osaamismallin.

Älykkään johtamisen perustuu laajaan viitekehykseen, josta tässä nostetaan esille kolme tärkeää kulmakiveä, jotka ovat tasapainoinen johtaminen, kokonaisvaltainen ihmiskäsitys ja kollektiivinen johtajuus.

Tasapainoinen johtaminen tarkoittaa, että johtamisessa pyritään tasapainoisesti tehokkuuteen, uudistumiseen ja hyvinvointiin. Tehokkuus on tietenkin kaiken lähtökohta, mutta se ei kuitenkaan yksinään riitä. On myös pidettävä hyvää huolta jatkuvasta uudistumisesta ja hyvinvoinnista. Yksilön ja työyhteisön hyvinvointi on edellytys uudistumiselle ja tehokkuudelle!

Älykäs johtaminen perustuu kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen. Ihminen ja työntekijä nähdään tekevänä, tietävänä, tuntevana ja merkitystä hakevana olentona. Nämä ovat myös neljä näkökulmaa älykkyyteen. Johtamisessa me tarvitsemme käytännöllistä, rationaalista emotionaalista  ja henkistä älykkyyttä. Myös työntekijänä tarvitsemme paljon positiivisia tunteita ja syvällistä merkityksellisyyttä.

Johtaminen nähdään myös kollektiivisena prosessina, ja se on tavallaan demokratisoitunut. Nykyjohtaminen on enemmän yhteistoimintaa kuin yksilösuoritus. Johtajakeskeisyydestä olisi siirryttävä hallitusti kohti jaettua johtajuutta. On ymmärrettävä, että johtaminen on jotain niin tärkeää, ettei sitä voi jättää vain johtajien tehtäväksi. Hyvä johtaminen on yhteistoimintaa, johon osallistuvat kaikki työyhteisön jäsenet. Toki tarvitaan edelleen virallinen johtaja, mutta hänen on osattava jakaa sopivasti vastuuta ja valtaa, jolloin hänen tehtävästään ei tule sietämättömän raskas.

Onko omassa organisaatiossasi älykästä vai älytöntä johtamista? Usein on hyvä pysähtyä hetkeksi pohtimaan johtamisen laatua omassa organisaatiossa; miten minua johdetaan, millainen minä olen johtajana ja minkälainen on yrityksemme johtamiskulttuuri. Hyvällä johtamisella saadaan työyhteisö kukoistamaan ja huonolla johtamisella voimaan pahoin!  Jokaisella pitäisi olla oikeus hyvään johtamiseen.

  • Hyvä pikaopas oman johtajuuden kehittämiseen on  kirjani Älykäs johtaminen 7.0. Miten kasvaa viisaaksi johtajaksi. Kirja menee johtamisen ytimeen kertomalla tarinan coaching -prosessista, jossa valmentaja auttaa erästä johtajaa syventämään omaa johtamisosaamistaan. Tarinan avulla käydään läpi seitsemän johtamisen tasoa ja jokaiselta tasolta seitsemän johtamisen teemaa.

Comment

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: