Miten saada johdon valmennukseen vaikuttavuutta?

Suurin osa johtamisvalmennuksesta ei tuota mitattavaa tulosta”, on usein kuultu väite. Vaikuttavuus -tutkimuksen pioneerin Donald Kirkpatrickin mukaan vain alle 5 % opitusta saa aikaan tuloksia, joilla on vaikutusta liiketoimintaan. Näin helposti käy vielä tänä päivänäkin, jos valmennuksen vaikuttavuuteen ei kiinnitetä erityisesti huomiota.

Koulutus tai valmennus on organisaatiolle investointi, jolle on tarvittaessa saatava arvioitua / laskettua tuottoaste. Tänä päivänä koulutus on täsmävalmennusta, jolle on asetettava  konkreettiset tavoitteet, joita vasten valmennuksen vaikuttavuutta voidaan arvioida. Valmennus voi olla yksilö- tai ryhmä -coachingia, esimiesvalmennusta tai johtoryhmävalmennusta, aina on pyrittävä mittaamaan konkreettisia tuloksia, parhaimmillaan jopa koulutuksen takaisinmaksua eli ROI:ta.

Jotta johtamisvalmennuksella olisi todellista vaikutusta käytäntöön, on hyvä pitää mielessä seuraavat perusohjeet:

1. Selkeytä valmennuksen suhde organisaation visioon ja strategiaan (nykyisiin ja tuleviin liiketoiminnan haasteisiin).

2. Varmista valmennuksen yhteys arkipäiväisiin ongelmiin ja haasteisiin (ihmiset oppivat, jos heillä on todellinen tarve).

3. Järjestä valmennus tarkoituksenmukaisissa tiimeissä; joskus se on normaalit työtiimit, joskus sekoitetut tiimit (yksilöllinen oppiminen + tiimin oppiminen = organisaation oppiminen).

4. Panosta opitun siirtämiseen käytäntöön: oppimiskokemukset x työympäristö = tulokset.

5. Suorita arviointi kaikilla tasoilla

  • Pitivätkö he siitä?
  • Oppivatko he sen, mitä opetettiin?
  • Muuttuiko yksilön käyttäytyminen?
  • Muuttuiko ryhmän käyttäytyminen?
  • Toiko projekti taloudellista tulosta?

Valmennuksen suunnittelussa on syytä panostaa enemmän siihen, mitä tapahtuu ennen valmennusta ja valmennuksen jälkeen. Järjestämällä ja toteuttamalla  tällaista täsmävalmennusta (oikeaan aikaan, oikealle ryhmälle, oikea sisällöllä ja oikeilla menetelmillä) voit varmistaa valmennuksen vaikuttavuuden ja tyytyväiset asiakkaat. On tärkeää, että osallistujat pitivät valmennuksesta, mutta vielä tärkeämpää on, että se sai aikaan käyttäytymisen muutoksia.

Valmennusohjelman vaikuttavuus on tärkeä, mutta vaikeasti mitattava asia. Valmennuksen vaikutusta johtajan toimintaan ja tehokkuuteen on vaikea todentaa ja eristää kaikista muista organisaation kilpailukykyyn vaikuttavista tekijöistä. Oman kokemuksemme perusteella voimme kuitenkin todeta, että kaikissa pitkäaikaisissa esimiesten valmennusohjelmissamme yrityksen tulos on parantunut valmennuksen aikana ottamatta kantaa siihen kuinka paljon itse valmennuksella on ollut siihen vaikutusta. Vaikuttava valmennus parantaa johtamisen tasoa ja hyvä johtaminen parantaa yrityksen tulosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: